Matějova velká cesta na svět

12. 3. 2011 23:11
Rubrika: Náš Matěj

Stejně jako asi většina nastávajících maminek i já jsem se velmi bála dne, kdy se miminko rozhodne vyklubat se na svět. Ze všech stran jsem slyšela o nejhorším dni v životě. Pro mě to však byla nejkrásněji prožitá noc.

I když jsem měla v polovině našeho velkého čekání zdravotní problémy a hrozilo, že budeme mít nedonošeňátko, Matýsek se statečně držel a nechal se nosit dokonce čtyři dny přes stanovený termín.

S postupně zvětšujícím se břichem jsem se smiřovala s tím, že "pár hodin prostě přetrpím", že nic přece netrvá věčně, ani bolest. Navíc ta bolest bude zakončena miminkem!

Protože se malému moc na svět nechtělo, měl už podle termínu několik dní zpoždění, rozhodla se paní doktorka, že se mimču bude muset pomoct a že porod vyvolají. Než však nastal naplánovaný den D, rozhodl se Matěj o svém narození sám.

V neděli 13. února jsme byli jako každou neděli v kostele, po mši si sousedka dělala legraci, jestli kdy vůbec porodím. Odpoledne jsme se s manželem pustili do stěhování ložnice, abychom měli vše připravené a hotové, než se "bobek" narodí. Skončili jsme večer naprosto utahaní a vyřízení. Na večeři jsem udělala topinky a pořádně je počesnekovala. Donesla jsem je do obýváku a už mi bylo jasné, že se cosi děje. Spěchala jsem na záchod a bylo mi jasné, že praskla plodová voda. Tak jsme s drahým mužem popadli nabalenou tašku s nápisem Kaufland a nasedli do auta a vyrazili směr porodnice Zlín. Protože je to od nás hodina cesty, bála jsem se, jestli na mě přijdou ty "porodní bolesti", tak to asi v našem starém autě z roku 1982 bude chuťovka. Celá cesta však proběhla naprosto v klidu, stále jsem na sobě nic nepociťovala! Největší strach jsem měla z toho, co si o mně v nemocnici pomyslí, když mi páchne z pusy česnek z topinky.

V porodnici nás přijala porodní asistentka a sepsala s námi "potřebné papíry". Už předem jsme byli dohodnutí, že k porodu půjde i nastávající taťka, aby byl oporou.

Po vyřízení nezbytných formalit, byla moje střeva vyčištěna klystýrem a měla jsem se jít vysprchovat. Tatínek byl zatím odveden na porodní box, kde mu sestřičky uvařily kávu.

Stále se jako by nic nedělo, žádné velké bolesti jako ve filmech nikde! Porodní asistentka mi nabídla, že mi napustí vanu, aby se porodní cesty dobře připravily. To bylo něco, protože tolik vody jsem ve vaně v životě neměla! A navíc mi tam přidala ještě nějaké vonné olejíčky! Tam jsem se krásně rochnila! Drahý můj mi tiše záviděl se židle! Z celého porodu mám zafixovaný jako druhý nejhezčí pocit právě tu vanu!

Po nějaké době mě začal pobolívat podbřišek, pak se bolest stupňovala, ale s dýcháním se to dalo vydržet. Potom začalo jít do tuhého, malý se začal drat na svět a já mu v tom musela aktivně pomáhat, teď teprve přišla ta očekávaná bolest! Ale netrvala věčně, najednou jsem cítila, jak ze mě mimčo vyklouzlo a cítila jsem velké teplo. Hned jsem dostala Matěje zabaleného v plence do náruče! Tatínek mezitím přestřihl pupeční šňůru. Pak mi malého vzali, aby ho poprvé umyli. Hrdý novopečený taťka šel taky, aby ohlídal, že nám synka nevymění!

Na mě mezitím čekala poslední fáze porodu a následné šití. To bylo pro mě nejhorší, protože mimčo i taťka byli pryč a já jsem zůstala sama jen s doktorkou, která měla zlověstně vyhlížející jehlu!

Když se vrátili manžel a Matýsek z koupání, zůstali jsme my tři ještě dvě hodiny spolu, abychom se navzájem seznámili s "drobkem" a užili si ho oba rodiče.

Pak jsem byla s malým převezena na oddělení šestinedělí a tatínek jel domů, cestou se stavil ještě u obou novopečených "dědáčků" , vše jim popisoval a ukazoval první nafocené snímky.

Matýsek se narodil 14. února 2011 ve 4: 39. Valentýnský svátek se tak stal nejkrásnějším dnem v našem životě!

 

Zobrazeno 1591×

Komentáře

kuckuc

Juuuu, jako bych ten porod prožívala s Tebou :-)) Je krásné, že jsi celou tu velkou událost nepovažovala za nejhorší den svého života, ale za nejkrásnější den svého prvního díťátka :-))

kuckuc

A to jsi rodila v té vaně? Slyšela jsem, že je to pro dítě lepší...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio