Husitství

24. 1. 2009 17:27

Symbolem husitství byl kalich, který znázorňoval to, že husité přijímali pod obojí způsobou. Křesťané ve středověku přijímali jen hostii jako tělo Krista, husité začali přijímat i víno jako Kristovu krev. Husitské přijímání pod obojí bylo výrazem rovnosti všech lidí. Těm, kdo přijímají z kalicha, se říká utrakvisté nebo kališníci.

K husitství se hlásili chudí i bohatí. Někteří lidé v té době věřili, že se blíží konec světa a přichází boží království. Aby byli blíže nebi, začali se scházet na horách, docházelo k poutím na hory – Tábor, Oreb.

Husité si vypracovali program čtyři pražské artikuly:

1.      svobodné kázání a výklad bible

2.      přijímání pod obojí

3.      potrestání smrtelných hříchů

4.      zbavení církve majetku

Z jednoho poutního místa vzniklo v jižních Čechách v roce 1420 centrum husitů – město Tábor. Přicházeli tam lidé z celých Čech, u bran byly kádě, kam odevzdali svůj majetek. Všichni si byli v Táboře rovní. Na pořádek dohlíželi 4 hejtmani. Od počátku měli husité v Táboře své vojsko, které pronikalo do okolí a ničili kláštery a kostely = obrazoborectví.

 

            Nejslavnější husitský bojovník byl Jan Žižka. Vojenské zkušenosti získal jako žoldák polského krále, s Husovým učením se seznámil při pobytu v Praze. Po založení Tábora se s několika husity vydal na jih. Měl už 60 let, byl slepý na jedno oko. Podařilo se mu zvítězit v bitvě u Sudoměře nad katolickými šlechtici, bylo to v roce 1420. Pak byl zvolen jedním z táborských hejtmanů.

            Proti husitům vyhlásil papež křížovou výpravu, kterou směrem na Prahu vedl římský král Zikmund Lucemburský. Byl to druhý syn Karla IV., říkalo se mu Liška ryšavá, po smrti svého bratra Václava IV. se nechal korunovat i českým králem, ale husité ho neuznali. Křižáci se s husity setkali v bitvě u Vítkova a u Vyšehradu, kde husité zvítězili.

            Žižka dobyl vítězství i v dalších bitvách:

-         1422 u Německého Brodu (dnes Havlíčkova Brodu)

-         1424 u Malešova

 

Husitské vojsko a zbraně:

-         první stálé a vycvičené vojsko

-         upravené zemědělské nářadí

-         vozová hradba

-         zpěv – Kdož sú boží bojovníci (u Domažlic)

Zobrazeno 2041×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio